14% ZYSKU Z REIT-ów W USA W KOLEJNYCH LATACH

31 sierpnia 2018

Cały świat patrzy na USA. Reforma podatkowa Prezydenta Trumpa, podwyżki stóp procentowych, rosnący PKB powoduje, że rynek nie jest jednoznaczny i zachodzą na nim ciekawe zjawiska. Jednym z nich jest historycznie, niska różnica w rentownościach pomiędzy średnią stopą dywidendy REIT-ów amerykańskich, a rentownością obligacji korporacyjnych firm amerykańskich (o ratingu Baa). Obecnie (połowa czerwca 2018) oscyluje w okolicach 40 punktów bazowych (bps).

Historycznie, tak niski spread był sygnałem zwiastującym przyszłe, wysokie całkowite zyski z inwestycji w amerykańskie REIT-y, niezależnie od tego, czy stopy procentowe wzrosły czy spadły.

Zgodnie z modelem prognostycznym opartym na analizie regresji, opracowanym przez dr Case`s z NAREIT, jeżeli historyczne tendencje sygnalizujące zwiększoną stopę zwrotu z US-REITs przy zmniejszającym się spreadzie utrzymają się w przyszłości oraz jeśli wzrosną rentowności obligacji przedsiębiorstw, to spread na poziomie 38 punktów bazowych z jakim mieliśmy do czynienia 23 kwietnia 2018 roku, powinien być bardzo dobrym sygnałem prognostycznym: w kolejnych trzech latach przewidywana całkowita stopa zwrotu z US – REITs  powinna osiągnąć poziom 14,2% rocznie.

Dodatkowo,  jeśli historyczne wzorce będą nadal się utrzymywać oraz jeśli rentowność obligacji przedsiębiorstw wzrośnie, to w ciągu następnych trzech lat przewidywana całkowita stopa zwrotu z REIT-ów amerykańskich powinna być wyższa o 4,1 punktu procentowego średniorocznie od całkowitej stopy  zwrotu z szerokiego rynku akcji największych spółek amerykańskich reprezentowanych przez indeks Russell 3000.

Zapowiada się więc dobry okres dla REIT-ów w USA – to główne ustalenia badania przeprowadzonego przez dr B.Case`a z amerykańskiej NAREIT.

Opracowanie dr. Grzegorz Mizerski

Cała publikacja w załączniku.

REITy są niedowartościonawane