Mieszkanie na wynajem w Polsce vs. inwestycja w amerykańskie REIT-y

Niskie stopy procentowe skutkujące małą atrakcyjnością lokat bankowych i wzrastający poziom zamożności społeczeństwa, to dwa najważniejsze katalizatory boomu na zakup mieszkań na wynajem. Od kilku lat w największych miastach w Polsce mieszkania wykupywane są “na pniu”, a deweloperzy realizują największe od kilku lat marże.

Według powszechnych opinii, zakup mieszkania na wynajem to bardzo atrakcyjna i bezpieczna forma lokowania nadwyżek finansowych. Dobra lokalizacja np. w centrach dużych miast, w okolicy ośrodków akademickich, dobrze skomunikowane, o średniej wielkości (dwu i trzypokojowe o powierzchni ok. 50-70 m2) może przynieść stały dochód z wynajmu i całkowite stopę zwrotu kilkakrotnie przewyższającą oprocentowanie lokat bankowych (obecnie ok. 1,0-1,5% dla lokaty rocznej).

Uważa się, że nieruchomości mieszkaniowe są dobrym zabezpieczeniem przed inflacją, a materialny ich wymiar wzmacnia opinię bezpieczeństwa jakim cieszą się tego typu inwestycje alternatywne. Polacy od kilku lat powszechnie wycofują środki finansowe z lokat i inwestują w tę klasę nieruchomości.

Niestety, ostatni rok przyniósł zmniejszenie atrakcyjności tej formy inwestycji w nieruchomości. Duży przyrost wolnych lokali jaka wpłynęła w ostatnich latach na rynek i jednoczesny wzrost cen ich spowodował obniżenie zysków. Jak podaje Business Insider https://businessinsider.com.pl/finanse/inwestowanie/czy-wynajem-mieszkania-to-dobra-inwestycja/40ts2tk rentowność wynajmu mieszkań ogółem spadła i wynosi w największych miastach ok. 4%.

Planując zakup mieszkania na wynajem warto też zastanowić się nad specyfiką tej inwestycji i jej głównymi atrybutami, gdyż wiele ważnych czynników umyka potencjalnym inwestorom. Każda z obu form inwestycji inwestowania w nieruchomości (mieszkania na wynajem vs. REIT-y) ma bowiem swoje dobre i słabe strony.

Przedstawiamy tylko fragment analizy dotyczącej mieszkań na wynajem kontra zagraniczne REIT-y. Pełną analizę, w tym opis głównych klas ryzyka oraz projekcje zyskowności  prezentujemy na naszych bezpłatnych seminariach, które odbywają się m.in. w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu, Katowicach.

Informacja o terminach i zapisach zostaną opublikowane wkrótce. Jeśli nie jesteś zainteresowany uczestnictwem w naszych seminariach, a chcesz otrzymać bezpłatną, pełną analizę porównawczą dotyczącą atrakcyjności inwestowania w amerykańskie REIT-y – napisz do Nas.

Zobacz pozostałe

REITs kontra