Lokata bankowa vs. inwestowanie w amerykańskie REIT-y
Nowy Jork, widok na centrum miasta

Polacy bogacą się. Jak pokazuje KNF, w bankach komercyjnych działających w Polsce zostało zdeponowane przez klientów indywidualnych już ponad 1,200 mld zł. Saldo to systematycznie powiększa się wraz ze wzrostem gospodarczym w naszym kraju. Niestety, stopy procentowe są niskie, a za nimi podąża oprocentowanie lokat bankowych.

Według NBP, lokaty bankowe roczne dają średni zysk ok. 5%. Obecnie, realnie trudno jest jednak osiągnąć zysk z lokaty terminowej 12m wyższy niż 6% w skali pełnego roku.

Jednocześnie, utrzymywanie lokat w banku dla wielu Polaków jest powszechne. Wynika to, nie tylko z generalnej awersji do ryzyka, ale też z braku ciekawych alternatyw inwestycyjnych. O ile w Polsce, utrzymywanie lokat bankowych to praktyka powszechna, to np. w USA, powszechne jest inwestowanie w instrumenty udziałowe emitowane przez US-REITs. Jak podaje amerykańska organizacja NAREIT, amerykańskie REIT-y ma w portfelach już ponad 80 mln Amerykanów, czyli ok. 40% gospodarstw domowych i ponad 50% pracujących w USA.

Pojawia się więc pytanie, jakie są mocne i słabe strony obu form oszczędzania, jakie ryzyka, ile możemy zarobić  na lokacie terminowej w porównaniu np. z pośrednim inwestowaniem w nieruchomości komercyjne za pośrednictwem real estate investment trusts (REITs)…

Pełną analizę, w tym opis głównych klas ryzyka oraz projekcje zyskowności  lokat bankowych versus inwestycje w zagraniczne REIT-y prezentujemy na naszych bezpłatnych seminariach, które odbędą się w największych miastach w Polsce.

Szczegółowe informacje dotyczące seminariów zostanie opublikowane wkrótce.

Chcesz wiedzieć więcej lecz nie masz ochoty uczestnictwa w seminariach? skontaktuj się z nami, aby otrzymać pełną analizę atrakcyjności inwestowania w zagraniczne REIT-y.

Zobacz pozostałe

REITs kontra