REIT-y najlepiej zabezpieczają przed inflacją

3 września 2018

W Polsce stopy niskie jeszcze przez minimum rok, a w USA  wskaźnik inflacji konsumenckiej (CPI) za I półrocze (uroczniony) sięga już 4,5%.

Od dłuższego czasu trwa dyskusja, w które aktywa najlepiej inwestować, aby zabezpieczyć się przed jej negatywnymi skutkami nie ponosząc dużego ryzyka. Zazwyczaj, pierwszym wyborem inwestorów amerykańskich są papiery rządowe typu TIPS, których par value połączona jest ze wskaźnikiem CPI; inni rekomendują surowce (commodities), jeszcze inni złoto.  Okazuje się jednak – jak donosi nam NAREIT – że, to US-REITs najlepiej zabezpieczają przed inflacją (sic).

Z czego to wynika? Otóż, jest to spowodowane:

(1) zwiększonym popytem na lokale w okresie wzrostu gospodarczego

(2) działaniem w umowach najmu klauzul indeksacyjnych powiązanych z CPI (ok. 70-80% wszystkich umów dzierżawy ma takie klauzule)

Co do klas aktywów nieruchomościowych, to na pierwszym miejscu są magazyny samoobsługowe (selfstorage), co nie powinno dziwić, bowiem terminy wynajmu tych pomieszczeń są krótkie (kilka miesięcy) i mogą być łatwo zmieniane.zaraz za nimi są REIT-y inwestujące w mieszkania na wynajem. Na trzecim miejsce znalazły się inwestycje w surowce (commodities). Miejsca od 4 do 14 zajmują już kolejne segmenty REIT-ów amerykańskich (wykres poniżej).

Źródło: NAREIT

Dla tych, którzy chcą wiedzieć więcej na temat REIT-ów, Fundacja Edukacji  i Badań nad REITs wraz dr. Grzegorzem Mizerskim zorganizowała bezpłatny, kurs internetowy.

Informacje oraz zapisy na kurs na http://www.grzegorzmizerski.pl

Projekt i realizacja: